maanantai 18. huhtikuuta 2022

Kuumeilua

Maaliskuun lopussa olleen tentin siivittämänä pääsin jo varsin hyvään alkuvauhtiin suunnitelmien laadinnan kanssa. Tentissä laaditun piirustusluettelon avulla itsellekin kirkastui tarvittavat suunnitelmat sekä tietysti niiden työjärjestys. Ehdin onneksi jo aika hyvälle mallille vesirakenteen ja siihen keskeisesti liittyvän alueen yleissuunnitelman laadinnassa. Kunnes kuinka ollakaan tuli sairastuminen covidiin! Viime viikolla olo oli varsin hyytelöä kuumeesta johtuen. Onneksi nyt jo vointi parempi, joten ei muuta kuin uudestaan ajatusmyssyä päähän!

Tänään olenkin pohtinut suunnittelemani vesirakenteen osalta siinä tapahtuvan veden kiertoa. Oma suunnittelukohteeni on siis golfkentän vesieste. Pelillisissä vesiesteissä vedenpinnan taso pyritään pitämään mahdollisimman korkealla, jotta pelaajan on mahdollista ennakoida pallon mahdollinen joutuminen vesiesteeseen ja suunnitella lyöntinsä vesiestettä välttäen. Koska pelillisessä vesiesteessä vedenpinnan taso halutaan pitää stabiilina ja mahdollisimman korkealla, ei vesiesteen vettä ole tarkoituksenmukaista imeyttää maaperään. Näin ollen kyseessä olevan rakenteen tulee olla vettä keräävä allas. Samalla myös vettä varastoiva allas, koska käytännössä golfvesiesteiden vettä usein hyödynnetään kentän kasteluvetenä. 

Golfkentät puolestaan varustetaan maalajista riippuen vähintäänkin pintakuivatusputkilla ja ne johdetaan takaisin vesiesteisiin. Sitten toki taivaalta satava suora sade lisää vesimäärää altaassa, mutta vettä myös koko ajan haihtuu sieltä pois. Ja tässä kyseisessä suunnittelutyössäni vesiesteeseen johdetaan alueen yläpuoliselta rakennettavalta alueelta sekä työmaavedet että lopulta hulevesiä. Ja altaan täyttyessä ylimääräinen vesi johdetaan ylivuotoputkella pois altaasta. 

Eli vettä tulee ja menee moneen suuntaan. Tein tästä pienen hahmotelman paperille. Näkyypä tuossa hieman viittausta myös tulevan vesiesteen muotoonkin. Näillä ajatuksilla taas eteenpäin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kurssin lopetus Maisemarakentamisen syventävä kurssi oli kokonaisuutena hyvin opettavainen ja lisäsi paljon asiantuntemustani vesirakentamis...